Rumina (mitologia)

Infotaula personatgeRumina
Tipusdeïtat romana
deessa Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiareligió de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaFicus Ruminalis Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deIndígets Modifica el valor a Wikidata
Dominilactància materna Modifica el valor a Wikidata

Rumina era una divinitat de la mitologia romana que protegia a les mares lactants i probablement als nadons lactants.[1][2] Era una deessa que formava part del grup dels indígets unes divinitats tutelars, amb una funció limitada a un aspecte o a un acte en concret, fora del qual no tenien entitat.[3] Ruma o rumis, en llatí significa mamella.[4]

Noni Marcel[5] diu que segons Varró hi havia un temple dedicat a Rumina al costat del Ficus Ruminalis, a l'entrada de la cova de Luperc, al turó del Palatí on hi van fer cap Ròmul i Rem de nadons. Varró explica també que al temple s'hi oferia llet, en lloc de vi.[6]

Agustí d'Hipona en un passatge que ridiculitza el paganisme diu:

« Calia encomanar a la deessa Opis el nen que neix, al déu Vaticà el nen que plora, a la deessa Cunina el nen que està al bressol, a la deessa Rumina el nen que alleta...? »
— Agustí d'Hipona. La ciutat de Déu, IV, 21
  1. Sili Itàlic. Bella Punica, IX, 289
  2. Smith, William (ed.). «Cuba Cunnina and Rumina». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 9 març 2023].
  3. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 293. ISBN 9788496061972. 
  4. Seva i Llinares, Antoni (dir.). Diccionari llati-català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, p. 1292. ISBN 8477396310. 
  5. Noni Marcel. De Compendiosa Doctrini per Litteras ad Filium, IV, 167
  6. Varró. De Re Rustica Libri III, II, 11

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy